ၾကြေရာက္လာေသာ မိတ္ေဆြမ်ားအား ေကာင္းၾကိဳက္သူမွ ေမတၱာပို ့သလိုက္ပါတယ္ လိုတရေသာ ဘဝတခုကိုပိုင္ဆိုင္ႏိုင္ပါေစ..၊

Wednesday, 19 November 2014

ကိုရီးယား ကင္ခ်ီ

ကင္ခ်ီကို ကိုရီးယားမွာ လူၾကိဳက္အမ်ားဆံုး ဟင္းလ်ာလုိ႔ တင္စားေခၚေ၀ၚၾကပါတယ္။ ဟင္းရံအျဖစ္တြဲဖက္စားသံုးနုိင္သလို အဓိက ဟင္းလ်ာအျဖစ္ စြတ္ျပဳတ္၊ စတူး၊ ထမင္းေၾကာ္မ်ားမွာပါ တြဲဖက္ စားသံုး နုိင္ပါတယ္။ အဓိကအားျဖင္႔ ကင္ခ်ီကို မုန္ညွင္း၊ မုန္လာဥနီ၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္(သို႔) သခြာသီးတို႔နွင္႔ ခ်ဥ္ဖတ္ျပဳလုပ္ၾကတာ မ်ားပါတယ္။ က်န္းမာေလးနွင္႔လည္း ညီညြတ္တဲ႔အျပင္ ကင္ခ်ီလုပ္နည္းေတြ ထဲမွ အလြယ္ဆံုး လုပ္နည္းျဖင္႔ ျပဳလုပ္ထားမုိ႔ အလြယ္တကူ လုပ္စားနုိင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႔ ခ်က္နည္းကို
ၾကည္႔ၾကည္႔ရေအာင္…

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား [Ingredients]

မုန္႔ညွင္း                               ♦ ၁ထုပ္ (အၾကီး)
မုန္လာဥနီ [carrot]               ♦ ၂ဥ (အရွည္ပါးပါးလွီးပါ)
ဆား [salt]                         ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
ငရုတ္သီးမွုန္႔ [hot pepper flakes]      ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၅ဇြန္း

ငါးငံျပာရည္ [fish sauce]        ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၄ဇြန္း
သၾကား [sugar]                   ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္းခြဲ
ၾကက္သြန္ျဖဴ [garlic]             ♦ ၆ခု (နွုတ္နွုတ္စဥ္းထားပါ)
ၾကက္သြန္ျမိတ္ (သို႔) သခြာသီး   ♦ ၁စည္း ( အေစာင္းပါးပါးလွီးပါ) [ထည္႔လိုက ထည္႔နုိင္သည္]
ကင္ခ်ီလုပ္နည္း [Kimchi Recipes]

၁။ ေဂၚဖီကို ၁လက္မခြဲအရြယ္ေလးမ်ား ဓားျဖင္႔ စိတ္ပိုင္းလုိက္ပါ။

၂။ ျပီးလွ်င္ စတီဇလံုတစ္ခုထဲ ထည္႔၍ ေရေအး၊ ဆားထည္႔၍ ၁၀မိနစ္ခန္႔ စိမ္ထားပါ။ ျပီလွ်င္ မုန္႔ညွင္းမ်ားကို ေရျဖင္႔ ေသခ်ာ ျပန္ေဆးျပီ ေရျပန္စစ္ထားေပးပါ။၃။ ကင္ခ်ီအနွစ္ကို ျပဳလုပ္ပါမည္။ ကင္ခ်ီအနွစ္အတြက္ စတီဇလံုထဲသုိ႔ (မုန္လာဥနီ၊ ငရုတ္သီးမွုန္႔၊ သၾကား၊ ငါးငံျပာရည္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ) တုိ႔ကုိ ထည္႔၍ လက္ျဖင္႔ သမေအာင္ ေရာနုယ္လုိက္ပါ။၄။ ထုိ႔ေနာက္ ကင္ခ်ီအနွစ္ျဖင္႔ ထည္႔ထားေသာ ဇလံုထဲသုိ႔ မုန္ညွင္းမ်ားကို ေရာနုယ္လုိက္ပါ။၅။ ျပီေနာက္ ကင္ခ်ီမ်ားကို ပလတ္စတစ္ဗူး(သို႔) အိတ္ ထဲသုိ႔ ထည္႔ျပီ အဖံုးကို လံုေအာင္ ပိတ္ထားလိုက္ပါ။၆။ ထုိ႔ေနာက္ ေရခဲေသတၱာထဲ ထည္႔၍ ၁ပတ္ခန္႔သိပ္ေပးျပီ အခ်ဥ္နံ႔ထြက္လာပါက ကင္ခ်ီကို ၾကိဳက္နွစ္သက္သလို သံုးေဆာင္နုိင္ပါျပီ…

No comments:

Post a Comment