ဒံေပါက္ခ်က္နည္း
••••••••••••••••••
••••••••••••••••••
ကြ်န္ေတာ့္မွာ
ဒံေပါက္ၿပဳလုပ္နည္း (၄) နည္းရိွတဲ့အထဲက...
အဆင္ေၿပဆုံး..၊ စားလို.အေကာင္းဆုံး
ေသြးတိုး၊ဆီးခ်ိဳသမားမ်ားအတြက္ပါ
လုံး၀အဆင္ေၿပမယ့္နည္းလမ္းေလးတစ္ခု
တင္ဆက္ေပးပါမယ္..။
ဒံေပါက္ၿပဳလုပ္နည္း (၄) နည္းရိွတဲ့အထဲက...
အဆင္ေၿပဆုံး..၊ စားလို.အေကာင္းဆုံး
ေသြးတိုး၊ဆီးခ်ိဳသမားမ်ားအတြက္ပါ
လုံး၀အဆင္ေၿပမယ့္နည္းလမ္းေလးတစ္ခု
တင္ဆက္ေပးပါမယ္..။
အစိမ္းေဖာက္၊ အက်က္ေဖာက္ဆိုတာကေတာ့
ၾကက္သားပာင္းအေပၚမူတည္ၿပီးကြဲၿပားသြားတာပါ..
။ၾကက္သားအစိမ္းကိုထမင္းထဲအုံၿပီးေဖာက္ၿခင္းမ်ိဳးကို
အစိမ္းေဖာက္လို.ေခၚပါတယ္..။
ၾကက္သားပာင္းသီးသန္.ခ်က္တာမ်ိဳးကိုေတာ့
အက်က္ေဖာက္လို.ေခၚဆိုၾကတာပါ..။
ၾကက္သားပာင္းအေပၚမူတည္ၿပီးကြဲၿပားသြားတာပါ..
။ၾကက္သားအစိမ္းကိုထမင္းထဲအုံၿပီးေဖာက္ၿခင္းမ်ိဳးကို
အစိမ္းေဖာက္လို.ေခၚပါတယ္..။
ၾကက္သားပာင္းသီးသန္.ခ်က္တာမ်ိဳးကိုေတာ့
အက်က္ေဖာက္လို.ေခၚဆိုၾကတာပါ..။
ဒီေနရာမွာ..သားသ
တ္လြတ္စားသူမ်ားကိုပါဧည့္ခံဖို.အဆင္ေၿပေစတဲ့
အက်က္ေဖာက္ကိုေ၀မွ်ေပးသြားပါမယ္...။
ဒီဒံေပါက္က..အၿခားဒံေပါက္ေတြလို
ဆီရႊဲေနတာမ်ိဳးမပာုတ္ပဲ..
ထမင္းေၾကာ္လိုပုံစံမ်ိဳးေလးပါ။
ၾကက္သားဒံေပါက္ ( အက်က္ေဖာက္) လူ (၁၅) ေယာက္စာ
ၾကက္သားပာင္းအတြက္ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
*************************
*************************
ၿမန္မာၾကက္ေပါင္(သို.)ရင္ပုံသားေရာရာ ........(၁၅) ခု
(၀ယ္ယူစဥ္ကတည္းက ၄၀သားအရြယ္ေကာင္မ်ိဳးကိုေရြးခ်ယ္၀ယ္ယူသင့္ )
ၾကက္သြန္နီ ..........၅၀ သား
( ပါးပါးလွီးေ၇ႊအိုေရာင္ရေအာင္အၾကြပ္ေၾကာ္ၿပီးေခ်)
ခ်င္း+ ၾကက္သြန္ၿဖဴ.............(၁၅) က်ပ္သား
( ညွက္ညွက္ေထာင္း)
ဒံေပါက္မဆလာ .................အနည္းငယ္
နႏြင္း+အေရာင္တင္မွဳန္. ...... အနည္းငယ္
curry leaves..................... ၅ ရြက္
ဒိန္ခ်ဥ္...............................၃ဇြန္း
( ထမင္းစား )
(၀ယ္ယူစဥ္ကတည္းက ၄၀သားအရြယ္ေကာင္မ်ိဳးကိုေရြးခ်ယ္၀ယ္ယူသင့္ )
ၾကက္သြန္နီ ..........၅၀ သား
( ပါးပါးလွီးေ၇ႊအိုေရာင္ရေအာင္အၾကြပ္ေၾကာ္ၿပီးေခ်)
ခ်င္း+ ၾကက္သြန္ၿဖဴ.............(၁၅) က်ပ္သား
( ညွက္ညွက္ေထာင္း)
ဒံေပါက္မဆလာ .................အနည္းငယ္
နႏြင္း+အေရာင္တင္မွဳန္. ...... အနည္းငယ္
curry leaves..................... ၅ ရြက္
ဒိန္ခ်ဥ္...............................၃ဇြန္း
( ထမင္းစား )
၀ယ္ယူလာတဲ့ၾကက္သားေတြကို
သန္.စင္ၿပီးရင္ ဇကာတစ္ခုမွာထည့္၊
အေပၚကအေလးခ်ိန္ရိွတဲ့ပစၥည္းတစ္ခုခုနဲ.
ဖိၿပီးေရစစ္ထားေပးရပါမယ္..။
သန္.စင္ၿပီးရင္ ဇကာတစ္ခုမွာထည့္၊
အေပၚကအေလးခ်ိန္ရိွတဲ့ပစၥည္းတစ္ခုခုနဲ.
ဖိၿပီးေရစစ္ထားေပးရပါမယ္..။
ေရကုန္စင္ေအာင္စစ္ၿပီးတာနဲ.
ခ်င္း+ၾကက္သြန္ၿဖဴေထာင္းအေရာ၊
ဆား ၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ပာင္းခတ္မွဳန္.၊
နႏြင္း၊ အေရာင္တင္မွဳန္.၊မဆလာတို.ႏွင့္ေရာနယ္ၿပီး
အနည္းဆုံးနာရီ၀က္ေလာက္ႏွပ္ထားေပးပါ.။
ခ်င္း+ၾကက္သြန္ၿဖဴေထာင္းအေရာ၊
ဆား ၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ပာင္းခတ္မွဳန္.၊
နႏြင္း၊ အေရာင္တင္မွဳန္.၊မဆလာတို.ႏွင့္ေရာနယ္ၿပီး
အနည္းဆုံးနာရီ၀က္ေလာက္ႏွပ္ထားေပးပါ.။
ဒယ္အိုး( သို.) ဒန္အိုးတစ္လုံးမွာ
ဆီအနည္းငယ္ကိုအပူေပးၿပီး
curry leaves မ်ားကိုဆီသတ္ၿပီး
ႏွယ္ထားေသာၾကက္သားမ်ားကို
ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ..။
ၾကက္သားၿပင္ပအေရခြံေတြတင္းၿပီဆိုရင္ေတာ့
ေၾကာ္ထားတဲ့ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ကိုၿဖန္.ထည့္ ၊
မဆလာထည့္ၿပီးမီးေအးေအးနဲ.ေရခမ္းသည္အထိ
ခ်က္ေပးရပါမယ္...။
(မလိုအပ္ပဲ မၾကခဏေမႊေပးၿခင္းကိုေတာ့ေရွာင္ၾကဥ္ပါ...)
ဆီအနည္းငယ္ကိုအပူေပးၿပီး
curry leaves မ်ားကိုဆီသတ္ၿပီး
ႏွယ္ထားေသာၾကက္သားမ်ားကို
ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ..။
ၾကက္သားၿပင္ပအေရခြံေတြတင္းၿပီဆိုရင္ေတာ့
ေၾကာ္ထားတဲ့ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ကိုၿဖန္.ထည့္ ၊
မဆလာထည့္ၿပီးမီးေအးေအးနဲ.ေရခမ္းသည္အထိ
ခ်က္ေပးရပါမယ္...။
(မလိုအပ္ပဲ မၾကခဏေမႊေပးၿခင္းကိုေတာ့ေရွာင္ၾကဥ္ပါ...)
ဒံေပါက္အတြက္ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
*********************
*********************
ေတာင္ၾကီးဆန္ေကာင္းေကာင္း(သို.)
ဘာမစတီဆန္လုံးရွည္....(၁) ၿပည္
ၾကက္သြန္နီ...............(၇၀) က်ပ္သား
( အၾကြပ္ေၾကာ္ၿပီးေခ်ထားရန္)
မုန္လာဥနီ.................၃ ခု
( အမွ်င္တိုေလးမ်ားရေအာင္ၿခစ္ထားပါ)
ဒန္ေပါက္မဆလာ.......(၅) ဇြန္း
(ထမင္းစားဇြန္း)
(စပ္ၿပီးသားမရိွက..နံနံေစ့၊ ဇီယာေစ့၊ ေလညွင္း ၊
ဖာလာ၊ နာနတ္ပြင့္မ်ားကိုေလွာ္ၿပီးေရာေထာင္းႏိူင္ )
ႏိူ.စိမ္း................ ၁.၅ ဗူး
ႏို.ဆီ.................၁ ဗူး
သၾကား.............၁၅ က်ပ္သား
ဆား..................သင့္ရုံ
ပဲစိမ္း................. ၂ဗူး
သီပာိုဠ္ေစ့ + စပ်စ္ေၿခာက္.....(၃၀) သား
( ေၾကာ္ထားရန္)
စားသုံးေသာအေရာင္ ( အစိမ္း ၊ လိေမၼာ္) ..
အနည္းငယ္စီ ( သီးၿခားေရေဖ်ာ္ထားရန္)
ေထာပတ္( သို.) ဂီး......၂၀က်ပ္သား
ဘာမစတီဆန္လုံးရွည္....(၁) ၿပည္
ၾကက္သြန္နီ...............(၇၀) က်ပ္သား
( အၾကြပ္ေၾကာ္ၿပီးေခ်ထားရန္)
မုန္လာဥနီ.................၃ ခု
( အမွ်င္တိုေလးမ်ားရေအာင္ၿခစ္ထားပါ)
ဒန္ေပါက္မဆလာ.......(၅) ဇြန္း
(ထမင္းစားဇြန္း)
(စပ္ၿပီးသားမရိွက..နံနံေစ့၊ ဇီယာေစ့၊ ေလညွင္း ၊
ဖာလာ၊ နာနတ္ပြင့္မ်ားကိုေလွာ္ၿပီးေရာေထာင္းႏိူင္ )
ႏိူ.စိမ္း................ ၁.၅ ဗူး
ႏို.ဆီ.................၁ ဗူး
သၾကား.............၁၅ က်ပ္သား
ဆား..................သင့္ရုံ
ပဲစိမ္း................. ၂ဗူး
သီပာိုဠ္ေစ့ + စပ်စ္ေၿခာက္.....(၃၀) သား
( ေၾကာ္ထားရန္)
စားသုံးေသာအေရာင္ ( အစိမ္း ၊ လိေမၼာ္) ..
အနည္းငယ္စီ ( သီးၿခားေရေဖ်ာ္ထားရန္)
ေထာပတ္( သို.) ဂီး......၂၀က်ပ္သား
ပါ၀င္ပစၥည္းအားလုံးကို
အဆင္သင့္လုပ္ထားၿပီး
အဖုံးလုံေသာအိုးတစ္လုံးကိုလည္း
သီးၿခားၿပင္ဆင္ထားပါ..။
အဆင္သင့္လုပ္ထားၿပီး
အဖုံးလုံေသာအိုးတစ္လုံးကိုလည္း
သီးၿခားၿပင္ဆင္ထားပါ..။
ဆန္ကိုေရေဆးၿပီးဇကာတစ္ခုႏွင့္စစ္ထားပါ
ပထမဆုံးမီးၿပင္းၿပင္းမွာ
ဒန္အိုးၾကီးၾကီးတစ္လုံးၿဖင့္ေရေႏြးတည္ပါ....
သစ္ၾကပိုးေခါက္ႏွင့္Curry Leave
အနည္းငယ္ကိုလည္းထည့္ၿပဳတ္ပါ...
။ေရေႏြးဆူၿပီဆိုလွ်င္ေဆးထား
ေသာဆန္ေတြကိုထည့္ၿပဳတ္ပါ...
ခ်က္ခ်င္းသစ္သားေယာင္းမၿဖင့္ေမႊေပးပါ.
ဆန္တစ္၀က္က်က္ေလာက္အေရာက္မွာ...
ဇကာၿဖင့္ၿပန္စစ္ယူပါ...။
ဒန္အိုးၾကီးၾကီးတစ္လုံးၿဖင့္ေရေႏြးတည္ပါ....
သစ္ၾကပိုးေခါက္ႏွင့္Curry Leave
အနည္းငယ္ကိုလည္းထည့္ၿပဳတ္ပါ...
။ေရေႏြးဆူၿပီဆိုလွ်င္ေဆးထား
ေသာဆန္ေတြကိုထည့္ၿပဳတ္ပါ...
ခ်က္ခ်င္းသစ္သားေယာင္းမၿဖင့္ေမႊေပးပါ.
ဆန္တစ္၀က္က်က္ေလာက္အေရာက္မွာ...
ဇကာၿဖင့္ၿပန္စစ္ယူပါ...။
ၿပင္ဆင္ထားတဲ့အိုးအတြင္းကို..
ၾကက္သြန္နီေၾကာ္လို.ပိုထားေသာဆီ(သို.)
သီပာိုဠ္ေစ့ေၾကာ္ထားၿပီးပိုတဲ့ဆီကို
အနည္းငယ္ေလာင္းခ်ပါ
။ေရေႏြးေဖ်ာထားေသာဆန္(၃) ပုံတစ္ပုံကိုၿဖန္.ခင္းေပးပါ။
ၾကက္သြန္နီေၾကာ္၊ မဆလာ ၊ သီပာိုဠ္ေစ့ေၾကာ္၊
စပ်စ္ေၿခာက္၊မုန္လာဥနီ ၊ေထာပတ္၊ ပဲစိမ္း၊
ဆား၊ သၾကား ၊ ႏို.စိမ္း၊ ႏို.ဆီ တို.ကိုလည္း
(၃) ပုံတစ္ပုံစီေလာင္းထည့္ပါ။
ၾကက္သြန္နီေၾကာ္လို.ပိုထားေသာဆီ(သို.)
သီပာိုဠ္ေစ့ေၾကာ္ထားၿပီးပိုတဲ့ဆီကို
အနည္းငယ္ေလာင္းခ်ပါ
။ေရေႏြးေဖ်ာထားေသာဆန္(၃) ပုံတစ္ပုံကိုၿဖန္.ခင္းေပးပါ။
ၾကက္သြန္နီေၾကာ္၊ မဆလာ ၊ သီပာိုဠ္ေစ့ေၾကာ္၊
စပ်စ္ေၿခာက္၊မုန္လာဥနီ ၊ေထာပတ္၊ ပဲစိမ္း၊
ဆား၊ သၾကား ၊ ႏို.စိမ္း၊ ႏို.ဆီ တို.ကိုလည္း
(၃) ပုံတစ္ပုံစီေလာင္းထည့္ပါ။
ထိုနည္းအတိုင္း ၃ လႊာၿပဳလုပ္ပါ
( ေရေႏႊးေဖ်ာထားေသာဆန္မ်ားအေငြ.မကုန္ခင္)
အၿမန္ၿပဳလုပ္ဖို.လြန္စြာအေရးၾကီးပါသည္...။
( ေရေႏႊးေဖ်ာထားေသာဆန္မ်ားအေငြ.မကုန္ခင္)
အၿမန္ၿပဳလုပ္ဖို.လြန္စြာအေရးၾကီးပါသည္...။
အဖုံးကိုလုံေအာင္ေသခ်ာစြာဖုံးၿပီး...
အေပၚမီး(၅) ဆ ၊ေအာက္မီး(၁) ဆႏွင့္
ထမင္းမ်ားႏွပ္သည္အထိ..ႏွပ္ထားေပးရပါမည္....။
(မီးအပူခ်ိန္ကိုလိုအပ္သလို အတိုးအေလွ်ာ့ၿပဳလုပ္ပါ )
အေပၚမီး(၅) ဆ ၊ေအာက္မီး(၁) ဆႏွင့္
ထမင္းမ်ားႏွပ္သည္အထိ..ႏွပ္ထားေပးရပါမည္....။
(မီးအပူခ်ိန္ကိုလိုအပ္သလို အတိုးအေလွ်ာ့ၿပဳလုပ္ပါ )
ထမင္းလုံး၀ႏွဳးႏွပ္သြားလွ်င္
သစ္သားေယာင္းမ၂ ေခ်ာင္းၿဖင့္
သမေအာင္ေမႊေပးရပါမည္.။
သစ္သားေယာင္းမ၂ ေခ်ာင္းၿဖင့္
သမေအာင္ေမႊေပးရပါမည္.။
ထိုသို.ေမႊေနစဥ္အတြင္းအခ်ိဳ.ကို လိေမၼာ္ေရာင္...
အခ်ိဳ.ကိုအစိမ္းေရာင္ေလးမ်ားရေအာင္
ဇြန္းေလးႏွင့္ၿဖန္.ထည့္ေပးရပါမည္..။
အခ်ိဳ.ကိုအစိမ္းေရာင္ေလးမ်ားရေအာင္
ဇြန္းေလးႏွင့္ၿဖန္.ထည့္ေပးရပါမည္..။
ၾကက္သားပာင္း၊ ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္၊
ပာင္းရည္၊ တို.စရာအခ်ဥ္သုပ္တို.နွင့္
တြဲဖက္သုံးေဆာင္ႏိူင္ပါသည္။
ပာင္းရည္၊ တို.စရာအခ်ဥ္သုပ္တို.နွင့္
တြဲဖက္သုံးေဆာင္ႏိူင္ပါသည္။
No comments:
Post a Comment