ၾကြေရာက္လာေသာ မိတ္ေဆြမ်ားအား ေကာင္းၾကိဳက္သူမွ ေမတၱာပို ့သလိုက္ပါတယ္ လိုတရေသာ ဘဝတခုကိုပိုင္ဆိုင္ႏိုင္ပါေစ..၊

Thursday, 14 January 2016

ဒံေပါက္ခ်က္နည္း ( အက်က္ခ်က္နည္းပါ )

ဒံေပါက္ခ်က္နည္း
••••••••••••••••••
ကြ်န္ေတာ့္မွာ
ဒံေပါက္ၿပဳလုပ္နည္း (၄) နည္းရိွတဲ့အထဲက...
အဆင္ေၿပဆုံး..၊ စားလို.အေကာင္းဆုံး
ေသြးတိုး၊ဆီးခ်ိဳသမားမ်ားအတြက္ပါ
လုံး၀အဆင္ေၿပမယ့္နည္းလမ္းေလးတစ္ခု
တင္ဆက္ေပးပါမယ္..။
အစိမ္းေဖာက္၊ အက်က္ေဖာက္ဆိုတာကေတာ့
ၾကက္သားပာင္းအေပၚမူတည္ၿပီးကြဲၿပားသြားတာပါ..
။ၾကက္သားအစိမ္းကိုထမင္းထဲအုံၿပီးေဖာက္ၿခင္းမ်ိဳးကို
အစိမ္းေဖာက္လို.ေခၚပါတယ္..။
ၾကက္သားပာင္းသီးသန္.ခ်က္တာမ်ိဳးကိုေတာ့
အက်က္ေဖာက္လို.ေခၚဆိုၾကတာပါ..။
ဒီေနရာမွာ..သားသ
တ္လြတ္စားသူမ်ားကိုပါ
ဧည့္ခံဖို.အဆင္ေၿပေစတဲ့
အက်က္ေဖာက္ကိုေ၀မွ်ေပးသြားပါမယ္...။
ဒီဒံေပါက္က..အၿခားဒံေပါက္ေတြလို
ဆီရႊဲေနတာမ်ိဳးမပာုတ္ပဲ..
ထမင္းေၾကာ္လိုပုံစံမ်ိဳးေလးပါ။
ၾကက္သားဒံေပါက္ ( အက်က္ေဖာက္) လူ (၁၅) ေယာက္စာ
ၾကက္သားပာင္းအတြက္ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
*************************
ၿမန္မာၾကက္ေပါင္(သို.)ရင္ပုံသားေရာရာ ........(၁၅) ခု
(၀ယ္ယူစဥ္ကတည္းက ၄၀သားအရြယ္ေကာင္မ်ိဳးကိုေရြးခ်ယ္၀ယ္ယူသင့္ )
ၾကက္သြန္နီ ..........၅၀ သား
( ပါးပါးလွီးေ၇ႊအိုေရာင္ရေအာင္အၾကြပ္ေၾကာ္ၿပီးေခ်)
ခ်င္း+ ၾကက္သြန္ၿဖဴ.............(၁၅) က်ပ္သား
( ညွက္ညွက္ေထာင္း)
ဒံေပါက္မဆလာ .................အနည္းငယ္
နႏြင္း+အေရာင္တင္မွဳန္. ...... အနည္းငယ္
curry leaves..................... ၅ ရြက္
ဒိန္ခ်ဥ္...............................၃ဇြန္း
( ထမင္းစား )
၀ယ္ယူလာတဲ့ၾကက္သားေတြကို
သန္.စင္ၿပီးရင္ ဇကာတစ္ခုမွာထည့္၊
အေပၚကအေလးခ်ိန္ရိွတဲ့ပစၥည္းတစ္ခုခုနဲ.
ဖိၿပီးေရစစ္ထားေပးရပါမယ္..။
ေရကုန္စင္ေအာင္စစ္ၿပီးတာနဲ.
ခ်င္း+ၾကက္သြန္ၿဖဴေထာင္းအေရာ၊
ဆား ၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ပာင္းခတ္မွဳန္.၊
နႏြင္း၊ အေရာင္တင္မွဳန္.၊မဆလာတို.ႏွင့္ေရာနယ္ၿပီး
အနည္းဆုံးနာရီ၀က္ေလာက္ႏွပ္ထားေပးပါ.။
ဒယ္အိုး( သို.) ဒန္အိုးတစ္လုံးမွာ
ဆီအနည္းငယ္ကိုအပူေပးၿပီး
curry leaves မ်ားကိုဆီသတ္ၿပီး
ႏွယ္ထားေသာၾကက္သားမ်ားကို
ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ..။
ၾကက္သားၿပင္ပအေရခြံေတြတင္းၿပီဆိုရင္ေတာ့
ေၾကာ္ထားတဲ့ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ကိုၿဖန္.ထည့္ ၊
မဆလာထည့္ၿပီးမီးေအးေအးနဲ.ေရခမ္းသည္အထိ
ခ်က္ေပးရပါမယ္...။
(မလိုအပ္ပဲ မၾကခဏေမႊေပးၿခင္းကိုေတာ့ေရွာင္ၾကဥ္ပါ...)
ဒံေပါက္အတြက္ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
*********************
ေတာင္ၾကီးဆန္ေကာင္းေကာင္း(သို.)
ဘာမစတီဆန္လုံးရွည္....(၁) ၿပည္
ၾကက္သြန္နီ...............(၇၀) က်ပ္သား
( အၾကြပ္ေၾကာ္ၿပီးေခ်ထားရန္)
မုန္လာဥနီ.................၃ ခု
( အမွ်င္တိုေလးမ်ားရေအာင္ၿခစ္ထားပါ)
ဒန္ေပါက္မဆလာ.......(၅) ဇြန္း
(ထမင္းစားဇြန္း)
(စပ္ၿပီးသားမရိွက..နံနံေစ့၊ ဇီယာေစ့၊ ေလညွင္း ၊
ဖာလာ၊ နာနတ္ပြင့္မ်ားကိုေလွာ္ၿပီးေရာေထာင္းႏိူင္ )
ႏိူ.စိမ္း................ ၁.၅ ဗူး
ႏို.ဆီ.................၁ ဗူး
သၾကား.............၁၅ က်ပ္သား
ဆား..................သင့္ရုံ
ပဲစိမ္း................. ၂ဗူး
သီပာိုဠ္ေစ့ + စပ်စ္ေၿခာက္.....(၃၀) သား
( ေၾကာ္ထားရန္)
စားသုံးေသာအေရာင္ ( အစိမ္း ၊ လိေမၼာ္) ..
အနည္းငယ္စီ ( သီးၿခားေရေဖ်ာ္ထားရန္)
ေထာပတ္( သို.) ဂီး......၂၀က်ပ္သား
ပါ၀င္ပစၥည္းအားလုံးကို
အဆင္သင့္လုပ္ထားၿပီး
အဖုံးလုံေသာအိုးတစ္လုံးကိုလည္း
သီးၿခားၿပင္ဆင္ထားပါ..။
ဆန္ကိုေရေဆးၿပီးဇကာတစ္ခုႏွင့္စစ္ထားပါ
ပထမဆုံးမီးၿပင္းၿပင္းမွာ
ဒန္အိုးၾကီးၾကီးတစ္လုံးၿဖင့္ေရေႏြးတည္ပါ....
သစ္ၾကပိုးေခါက္ႏွင့္Curry Leave
အနည္းငယ္ကိုလည္းထည့္ၿပဳတ္ပါ...
။ေရေႏြးဆူၿပီဆိုလွ်င္ေဆးထား
ေသာဆန္ေတြကိုထည့္ၿပဳတ္ပါ...
ခ်က္ခ်င္းသစ္သားေယာင္းမၿဖင့္ေမႊေပးပါ.
ဆန္တစ္၀က္က်က္ေလာက္အေရာက္မွာ...
ဇကာၿဖင့္ၿပန္စစ္ယူပါ...။
ၿပင္ဆင္ထားတဲ့အိုးအတြင္းကို..
ၾကက္သြန္နီေၾကာ္လို.ပိုထားေသာဆီ(သို.)
သီပာိုဠ္ေစ့ေၾကာ္ထားၿပီးပိုတဲ့ဆီကို
အနည္းငယ္ေလာင္းခ်ပါ
။ေရေႏြးေဖ်ာထားေသာဆန္(၃) ပုံတစ္ပုံကိုၿဖန္.ခင္းေပးပါ။
ၾကက္သြန္နီေၾကာ္၊ မဆလာ ၊ သီပာိုဠ္ေစ့ေၾကာ္၊
စပ်စ္ေၿခာက္၊မုန္လာဥနီ ၊ေထာပတ္၊ ပဲစိမ္း၊
ဆား၊ သၾကား ၊ ႏို.စိမ္း၊ ႏို.ဆီ တို.ကိုလည္း
(၃) ပုံတစ္ပုံစီေလာင္းထည့္ပါ။
ထိုနည္းအတိုင္း ၃ လႊာၿပဳလုပ္ပါ
( ေရေႏႊးေဖ်ာထားေသာဆန္မ်ားအေငြ.မကုန္ခင္)
အၿမန္ၿပဳလုပ္ဖို.လြန္စြာအေရးၾကီးပါသည္...။
အဖုံးကိုလုံေအာင္ေသခ်ာစြာဖုံးၿပီး...
အေပၚမီး(၅) ဆ ၊ေအာက္မီး(၁) ဆႏွင့္
ထမင္းမ်ားႏွပ္သည္အထိ..ႏွပ္ထားေပးရပါမည္....။
(မီးအပူခ်ိန္ကိုလိုအပ္သလို အတိုးအေလွ်ာ့ၿပဳလုပ္ပါ )
ထမင္းလုံး၀ႏွဳးႏွပ္သြားလွ်င္
သစ္သားေယာင္းမ၂ ေခ်ာင္းၿဖင့္
သမေအာင္ေမႊေပးရပါမည္.။
ထိုသို.ေမႊေနစဥ္အတြင္းအခ်ိဳ.ကို လိေမၼာ္ေရာင္...
အခ်ိဳ.ကိုအစိမ္းေရာင္ေလးမ်ားရေအာင္
ဇြန္းေလးႏွင့္ၿဖန္.ထည့္ေပးရပါမည္..။
ၾကက္သားပာင္း၊ ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္၊
ပာင္းရည္၊ တို.စရာအခ်ဥ္သုပ္တို.နွင့္
တြဲဖက္သုံးေဆာင္ႏိူင္ပါသည္။

No comments:

Post a Comment